FAQ

LOCATION MAP - Svenska Konsulatet i Antalya


FAQ

- VAD GÄLLER FÖR INRESA I TURKIET ?

Du som svensk medborgare och med ett giltigt pass behöver inte ansöka om visum. Du får vistas i landet som turist under 90 dagar. Tänk på att ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst datum.

- HUR MÅNGA KILO FÅR JAG CHECKA IN PÅ FLYGET ?

I din bokning så har du 20 kg som du får checka in utan extra kostnad. Behöver du checka in mer vikt så rekommenderas att beställa den övervikten innan resan och inte på Arlanda. Det är både smidiagre för dig och kostar mindre. Handbagaget får inte överskrida måtten 20 cm x 40 cm x 55 cm eller väga mer än 8 kg. 

- VAD KOSTAR DET ATT ÅKA TAXI

Taxi i Belek är enkelt att få tag på. Kostnaderna varierar ofta och det är bäst att diskutera pris innan avfärd. Om inte ett exakt pris kan anges så är det bra att få en ungefärlig uppskattning som ni sedan kan bestämma er för om det känns ok. Taxi kan man betala med både Lira och Euro och i de flesta fallen även med kort. Tänk på att det mesta går att pruta på i Turkiet.

- HUR ÄR VÄDRET I BELEK NÄR VI ÅKER ?

Dagstemperaturen för Januari och februari ligger i snitt på 15 +grader. På kvällen blir det kyligare och oftast runt 6 +grader. Vattentemperaturen i havet ligger på ca 16 grader och det är ca 21 regnfria dagar i Januari. Det positiva är att solen ofta dyker upp och då har vi helt plötsligt temperaturen av en normal svensk sommar :-)

- KAN MAN VÄLJA ATT BO BREDVID VARANN OM MAN ÄR ETT STÖRRE SÄLLSKAP ?

Om man inte bokar tillsammans och då har olika bokningsnummer så kan man uppge önskemål om att man vill bo i direkt anknytning till sitt sällskap. Men för det så betyder det inte att det alltid går. Det bästa är att ange namn på de man vill bo nära och funkar inte det så brukar det gå att ordna på plast i receptionen på hotellet. Om ni då ändrar ert rum så var noga med att ni då blir registrerade i det nya rummet utifall ni behöver nås och i värsta fall om det sker skador på rum som ni ursprungligen var registrerade på.

- VAD INNEBÄR ALL INCLUSIVE ?

All Inclusive innebär att mat och dryck ingår på hotellets restauranger och barer under aktuella öppettider. Vissa alkoholsorter som är importerade kan komma att kosta extra. Fråga därför alltid för att inte bli förvånad om de vill ha betalt. 

- OM JAG BLIR SJUK ?

Se över dina försäkringar innan du reser. Tänk på att försäkringskassans EU-kort för sjukvård inte gäller i Turkiet, då de inte är medlem i EU. Hemförsäkring eller försäkringar som ingår när man betalar med kort, ger dig inte alltid ett fullgott reseskydd. Dubbelkolla kolla detta med ditt försäkringsbolag i god tid innan avresa och ha gärna med dig ditt försäkringsnummer på resan. Skulle man mot förmodan bli dålig eller råka ut för skada så är sjukvården generellt bra i Turkiet.

- VILKEN VALUTA ?

Turkiet har sin egna valuta i Turkisk Lira. Den 14/11 var en Lira = 1,66 sek. Liran är rekordlåg i sitt värde och det är billigt att handla på de fasta butikerna i köpcentrum. I Belekområdet och i de så kallade bazarområdena är de mycket butiker som säljer kopior av märkeskläder och attribut. Var försiktig och kom ihåg att man prutar på det mesta i Turkiet. Dessa butiker vill gärna ha Euro då den har stort värde i Turkiet i dag. Euron går också att använda i stort sett överallt. Dock kan du få Lira tillbaka i växel.

- RÖRELSE- OCH FUNKTIONSHINDER ?

De flesta hotel i utlandet är inte anpassade för personer med rörelsehinder. Det kan förekomma trappor och vivåskillnader i och utanför hotellet, hissen kan vara smal och badrummet kan vara svårt/omöjligt att nå i rullstol eller så finns en hög tröskel ut till balkongen. Det är därför viktigt att du specifierar dina behov innan du bokar din resa så att vi kan hjälpa dig att hitta ett boendealternativ som fungerar.

- HYRA BIL ?

 Att hyra bil är inte att rekommendera och bör undvikas. Det finns många fallgropar och olika hyresformer vilket kan resultera i att man hamnar i en svårare situation där höga ersättningar krävs från hyraren. Om ni ändock är i behov av en hyrbil, se då till att det är från ett välrenomerat uthyrningsbolag och dokumentera (helst tillsammans med uthyraren) bilens skick och befintliga skador.

Sveriges Konsulat Antalya

 

Konsul:  Mrs Nil Sagir - Honorary Konsul

                              

MAIL

consulatesweden@gmail.com

ADRESS

Gençlik Mahallesi, Fevzi Çakmak Cad. 4. Mahmut  Çil Apt. No:79 D:3, 07100

Antalya/Turkey

TELEFON

+90 242 242 32 80

KONTORSTID

10:00 - 15:00

Sveriges Ambassad Ankara

 

Ambassadör:  Mr Hakan okesson

ADRESS

Swedish Embassy in Ankara

Turkey Katip Celebi Sokak 7 B.P. 3,

Kavaklidere 06692

Ankara/Turkey

TELEFON

+90 312-455 41 00 / 40

MAIL

ambassaden.ankara@foreign.ministry.se

KONTORSTID

Öppettiderna för ambassaden kan förändras oväntat.

www.fansresan.se

© All Rights Reserved